Tags

Je hebt vast al eens op een ander blog gelezen wat minimalisme is. Toch wil ik je graag vertellen hoe ik er over denk. Ik denk dat iedereen zijn eigen waarheid heeft. Ik vind het dan ook jammer dat de ene minimalist de ander beoordeeld op het aantal spullen dat hij heeft. Of de spullen die hij als belangrijk ziet. Soms bekritiseren ze zelfs de stad of het dorp waarin ze wonen, het huis waarin ze wonen, enzovoort, enzovoort…

Erg jammer!

Iedereen kan een minimalist zijn op zijn eigen manier. Het gaat erom dat je alles wat JIJ niet belangrijk vind of wat JIJ niet mooi vind of nodig hebt verwijdert uit je leven. Je hebt bijvoorbeeld allemaal troepjes staan die moeten doorgaan voor gezellig. Een beeldje of een plant. Een schilderij of een foto. Zo staat een huis altijd snel vol. Wij leven met het idee dat je je huis op elk plekje moet aankleden, omdat dat ‘normaal’ is.

Dit betekent dan weer niet dat je alles maar weg moet mieteren. Het betekent  dat je alles weg moet doen dat er staat om het staan. Stomme zin…. Maar je snapt mijn uitgangspunt.

Op deze manier krijgt alles waar je wel een warm gevoel van krijgt of dat een lach op je gezicht tovert de ruimte. Als je deze spullen + alles dat je voorziet in levensbehoefte alleen nog hebt, dan gaat het leven een stuk makkelijker worden. Dan kan je echt genieten van de belangrijke dingen in het leven.

Als jij boeken wil bezitten (en ze gebruikt) hou ze dan lekker. Als je ze niet gebruikt denk er dan eens over na waarom je ze niet weg wil doen. Misschien geeft het je meer vrijheid als je het wel doet.  Als jij echt geniet van de ruimte in je huis, dan hoef je deze niet in te ruilen voor een kamer van één vierkante meter. Als het je niet zoveel uitmaakt denk er dan eens over na om kleiner te gaan wonen. Dit is wat ik bedoel met dat iedereen een eigen waarheid heeft. Elk mens heeft andere behoeftes.

Ik heb gelezen in dit artikel van theminimalist.com over een ‘packing party’. Hierbij pak je letterlijk ALLES in wat er in je huis staat. Ook je tandenborstel en je wc papier. ALLES dus. Vervolgens pak je alleen de spullen die je nodig hebt. Ook niet van te voren denken OOOH dit heb ik nodig en dit. Nee! Pas pakken als je het daadwerkelijk nodig hebt.

Als het aan mij lag deed ik dit ook. Ik heb alleen ook te maken met manlief en twee kinderen die me een rigoureuze aanpak soms moeilijk maken. Mooi excuus om het wat rustiger aan te doen 😉

Ik vind het wel een fantastisch idee! Maar als dit je iets te ver gaat en je liever eerst allerlei plannen op papier maakt (net als ik), dan kun je het misschien beter anders doen.  Ga voor de grap maar eens een week of een maand elke dag opschrijven welke spullen je gebruikt in je dagelijks leven. Je zult merken dat dit maar bar weinig is in vergelijking met wat je bezit.

Ga maar eens op de bank zitten en kijk eens om je heen. Zie je iets dat je echt plezier brengt? Vast niet alles wat er staat. Doe de rest dan weg. Misschien is iemand anders er wel ontzettend blij mee.  Je komt nu misschien tot het besef dat je echt niet zoveel nodig hebt.

Francine Jay van missminimalist.com heeft een mooi artikel geschreven over de beloftes die spullen maken.

Ze verteld dat ze een babyswing had gekocht in de hoop dat die haar dochter zou laten slapen. Dat ding maakte dus een belofte dat dat zou gaan lukken. Vervolgens schrijft ze het volgende.

We eindigen heel vaak met een stapel verbroken beloftes—of in andere woorden rotzooi.
Dus.. Wat kan je er aan doen?

Voor de bezittingen die je nu hebt:
* Vraag je af welke belofte elk ding maakt. Dit is een goede manier om precies te weten waarom je iets in bezit hebt.
* Vraag je af of het ding zijn belofte waarmaakt. Zo niet, geef het dan aan iemand anders. Misschien is het voor die persoon wel waardevol.

Voor de spullen die je kopen wilt:
*Vraag je af welke onzekerheden er zitten achter je aankoop. Wil je die mooie hakken hebben, omdat je de laatste tijd niet zo lekker in je vel zat?
*Probeer een oplossing te vinden zonder spullen. Zou een aerobics les misschien beter zijn om je beter te voelen in plaats van die mooie hakken?

Ik denk dat ze hiermee de spijker precies op zijn kop slaat. Wij mensen vinden altijd maar dat we verdienen om dit te krijgen of dat. Wat we eigenlijk verdienen is rust en kalmte om ons heen. Zodat we ons zelf kunnen ontplooien als een gelukkig mens. Dat zit niet in spullen!

Advertenties